I NYHETENE

Presseklipp og medieinnslag

9/11/2013 TEKNISK UKEBLAD

«MAJOBO DYRKER ØKOLOGISKE GRØNNSAKER PÅ TAKET»

teknisk ukeblad hans georg helberg og maiken mccormick

På taket av Alna senter vokser det grønnkål, mais, tomater og bønner.  Den lille kjøkkenhagen består av pallekasser plassert på et torvtak på 1500 m2.. I tillegg er det to bikuber som så langt har gitt 40 kg honning etter at prosjektet startet tidligere i år. Det er et pilotprosjekt der Aspelin Ramm deltar sammen med Majobo, Nittedal Torvindustri og senteret.

– Vi ønsker å vise at det er mulig å bruke takflater på helt nye måter og dyrke økologiske varer av høy kvalitet, sier Maiken McCormick fra Majobo.

Hans Georg Helberg, senterdirektør ved Alna senter, åpner for å utvide kjøkkenhagen. Taket som nå benyttes har hatt torv siden det var nytt i 1996 og måler 1700 m2. Til sammen disponerer Helberg over 30.000 m2 tak.

– Jeg står akkurat nå og vurderer vinkelen på nabotaket. Det er klart at dette kan vi komme til å gjøre mer av. Det er trivelig med grønne vekster og det har en miljøeffekt, her ser jeg kun muligheter, sier han.  Også byggenes eier, Aspelin Ramm, er positive til forsøket.

– Dette kan åpne for en rekke muligheter, både på næringsbygg og i boområder. Det kan åpne seg noen muligheter på Vulkan-området i Oslo. Vi er interessert, sier Isak Oksvold, direktør for miljø og samfunnsansvar hos eiendomsaktøren.

9/9/2013 DAGSAVISEN

«URBANE BØNDER GÅR I HØYDEN»

dagsavisen urbane bønder går i høyden

– ALNA er en pilot hvor MAJOBO og Kompass og Co får testet hvor mye som kan dyrkes, hvordan vi kan gjøre det og slik sett få et grunnlag for å skape forretningsmodeller ut av det. Vi ønsker på sikt å bygge opp hager som kan levere til kantiner i næringsbyggene. Vi ser også økende interesse blant restauranter til å ville skape hager med nyttevekster, sier Maiken McCormick.

23/8 AFTENPOSTEN

«RUSMISBRUKERE OG STOFFSELGERE FORTRENGER BARN OG UNGE»

aftenposten åpenlyst rusmiljø ved barnehagen

Åpent brev til justisminister Grete Faremo (Ap) og barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV)

Ved siden av Urtehagen barnehage på Grønland står jordkasser med blomster, urter og grønnsaker på rekke og rad. Det er organisasjonen Majobo som i våres fikk med seg lokale barn, ungdommer og voksne og spadde jord, og sådde. Noen er blitt virkelig glad i plantene. En ung mann kommer hver dag og fyller vann fra fontenen som sildrer like ved. Han vanner og steller nennsomt. Barn fra barnehagen med små, neongrønne vester leker i sandkassen og i huskene. To meter fra ungene er en bilfri plass, der det også kunne vært fint å leke – i fred.

Det høres idyllisk ut, ikke sant?  Men de lave benkene i skyggen av trærne okkuperes for det meste av en gjeng slitne rusmisbrukere, og folk som helt åpenlyst selger dem stoff. På fortauet ved siden av venter andre menn på khat-selgerne. Mellom plantekasser med ringblomster, sitronmelisse og tomater slår andre menn seg ned, og røyker hasj.  De voksne rusmisbrukerne får holde på med sitt helt i fred. Det er ikke plass til barn og unge her.

18/7/2013 NATIONEN

«JUBLER OVER GMO-RETRETT»

I paraplyorganisasjonen Nettverk for GMO-fri mat og fôr er det full jubel etter at Monsantos beslutning ble kjent. -Det her er en kjempeseier for miljø og mangfold, og det viser at grasrotinitiativ kan stå mot massivt press fra multinasjonale bedrifter som ikke skyr noen midler, sier Helene Gallis i organisasjonen Mat og jord der du bor (MAJOBO), som er en del av GMO-nettverket i Norge.

Samtidig advarer hun mot å tro at kampen mot GMO-produkter i Europa er over med Monsantos retrett. – Jeg regner med at de kommer tilbake på sikt med nye framstøt. Vi skal ikke ta seieren for gitt. Aktivismen i Norge og Europa må fortsette, og det er flere selskaper en Monsanto som ønsker en framtid med GMO-mat, sier Gallis.

13/7/2013 AFTENPOSTEN / OSLOBY

«GRØNNE TAK SKAL BESKYTTE MOT FLOM»

maiken alnataket

«Med utsikt til E6 og en parkeringsplass på Alna senter, ligger torvtaket og lukter fjellvidde og idyll. Biene svermer fra to kuber, og i store vekstkasser gror det økologiske planter.

– Dette er et utstillingsvindu, en pilot, for å vise frem hva man kan få til på taket i en by. Kortreist og økologisk mat, sier Maiken McCormick, som står på taket og jobber hver fredag.

Grønne tak kan redusere støy og samle svevestøv, særlig hvis det vokser trær og busker på taket, i tillegg til at de er pene oppholdsrom for de som bruker dem, ifølge en fersk rapport fra Byøkologisk senter.«

9/6/2013 NTB / ABC NYHETER

«URTER FOR DE LATE»

nina urter

«– Urtene fra butikken er helt greie, men problemet er at de er plantet altfor tett. Se her! De får ikke lys i det hele tatt, og de slåss om næringen. Gi dem litt mer jord, så er mye gjort, sier Nina Berge.  Hun viser fram en potte basilikum som nettopp er kjøpt i en matbutikk. Mens de andre pottene i butikkhyllen blir pesto eller visner i vinduskarmen, har denne en solfylt sommer i vente. Med riktig behandling kan nemlig butikkurter få et langt og godt liv.  Berge har grønne fingrer og jord under neglene. Nå om sommeren jobber hun lange dager i Oslo kommunale skolehage på Geitmyra. I tillegg holder hun urtekurs for Majobo (Mat og jord, der du bor).»

7/6/2013 AFTENPOSTEN

«DEMONSTRERTE MOT GENMANIPULERT MAT»

AFTENPOSTEN GMO

«Medarrangør var organisasjonen MAJOBO, en norsk avlegger av bevegelsen som i storbyer verden over bruker blant annet hustak for å dyrke grønnsaker. Navnet er en forkortelse for budskapet: Mat og jord, der du bor.

– Vi har blant annet den offentlige kjøkkenhagen Urtehagen på Grønland, og er i ferd med å starte dyrking av grønnsaker på taket av Alnabrusenteret, fortalte Helene Gallis i MAJOBO.»

6/6/2013 NATIONEN

«VIL LA DET GRO UTEN GMO»

HOLD NORGE GMO FRITT

«Nettverk for GMO-fri mat og fôr, Flatbread Society og Majobo – Mat og jord der du bor, aksjonerer i ettermiddag i Oslo mot godkjenning av genmodifisert mat.»

22/5/2013 DINLOKALAVIS.NO

«NY KJØKKENHAGEOASE PÅ GRØNLAND»

SAIDO OG HARALD

«Bydelen er fragmentert og det mangler møteplasser på tvers av etnisk og sosial bakgrunn» forteller Helene Gallis, initiativtaker til prosjektet. «En kjøkkenhage er et fellesskapsprosjekt.  Et sted hvor naboer kan stå skulder ved skulder og snakke om noe helt nøytralt; velduftende urter og smakfulle grønnsaker. Dessuten er det et spennende virkemiddel for å bedre integrering; -mange innvandrere i bydelen vår har mye dyrkekompetanse som de kan dele med etnisk norske».  Helene Gallis representerer nettverksorganisasjonen MAJOBO, som står for mat og jord, der du bor. De har tidligere dratt i gang flere spennende hageprosjekter i byen, blant annet takhagen på ALNA senteret og kjøkkenhagen Ankerløkka utenfor DogA.  Nå står Grønland for tur.»

20/5/2013 VI I VILLA

«SLIK LYKKES DU MED MINI-NYTTEHAGEN»

vi i villa lille nyttehagen

− Det er nesten rørende å se hvor gira folk er over noen små frø, litt prikling og det å planlegge sine egne balkonghager, sier Helene Gallis.

Hun er med og driver grasrotbevegelsen Majobo, som står for mat og jord der du bor, i et nettverk som består av både erfarne og uerfarne hagebrukere.

13/5 og 14/5/2013 STAVANGER AFTENBLAD

«DU BLIR LYKKELIG AV Å DYRKE SALAT»

«BØNDENE HAR BLITT TRENDY I BYEN»

Artiklene er kun tilgjengelige for betalabonnenter av http://www.aftenbladet.no

13/5/2013 GJENGANGEREN

«LOKAL MAT PÅ AGENDAEN»

JEN I HORTEN

«– Vi skal lære deltakerne å dyrke sin egen mat. Vi presenterer også Transition Hortens første prosjekt, “Spiselig By”, som vil inspirere til fellesdyrking av mat. Vi får også besøk av Marianne Leisner som presenterer organisasjonen Majobo (Mat og jord der du bor) og representanter fra Holt gård som forteller om andelslandbruk.

Filosofien bak arrangementet er enkel:
– Vi kan ikke vente på at noen andre skal finne en løsning på dette for oss. Det må vi gjøre selv. Man må bare brette opp ermene og begynne et sted, sier McConachie.»

18/4/2013 MORGENBLADET

«MAT ER MER ENN NÆRING»

MORGENBLADET KÅRE BILDEN

«At maten skal være trygg og sunn har alltid vært viktig for forbrukerne, men de siste årene har det vært en tendens at stadig flere også er opptatt av at maten skal være bærekraftig og etisk. Organisasjoner som Slow Food og Majobo jobber for å gi folk et nærere forhold til matproduksjonen, og er skeptiske til industrialisering.»

APRIL/2013 PENGEVIRKE

OM KUNSTEN Å DYRKE MATPAKKA SI SJÆL

Pengevirke-2013-1-storforside

«Urban dyrkning har blitt en merkbar trend også i Norge, noe MAJOBO for lengst har forstått. MAJOBOs takhage på ALNA Senter ble startet opp i fjor som et samarbeidsprosjekt med senterledelsen, og har muliggjort Oslos første offentlige takhageprosjekt. Et annet prosjekt som har vekket oppmerksomhet, er den vesle kjøkkenhagen ved Ankerløkka ved Akerselva i Oslo. Den ble anlagt midt i en offentlig park, til glede for nærliggende restaurantkokker, naboer og forbipasserende. Før etablering var det en viss spenning om hvorvidt hagen ville bli plyndret gjennom sesongen, men dette ble ikke et problem. Tvert imot ble hagen hegnet godt om av alle sombodde eller oppholdt seg i nærheten, og det viser at dyrkningsprosjekter absolutt hører hjemme i det offentlige rom.»

20/12/2013 MORGENBLADET

«SELVDYRKET ER VELDYRKET»

Tilsvar til kronikk «Selvdyrking er selvdyrking»:

«I løpet av det siste året har Majobo-prosjektet mobilisert hundrevis av mangfoldige dyrkeprosjekter over hele landet. Nettverket handler lite om jåleri og skryt, men derimot om troen på konkret handling, det å starte med seg selv. Nettverket engasjerer alt fra studenter, gründere, småbarnsforeldre, gourmeter og arkitekter til skolebarn, politikere og forskere til en felles løsningsdugnad. Vi setter økologisk og kortreist matproduksjon i byen og på landet i sammenheng med globale utfordringer.»

Kronikken ble også gjengitt på FORSKNING.NO.

14/12/2012 MORGENBLADET

«SELVDYRKING ER SELVDYRKING» 

SELVDYRKING MORGENBLADET

Kronikk fra SUM/ Universitetet i Oslo: «Vi vil hevde at selvdyrking av mat kan forstås som sosial markedsføring av en selv som et ansvarlig og ekte – et jordnært – menneske, at selvdyrking altså først og fremst handler om å dyrke seg selv. Én viktig forklaring på entusiasmen bak bugnende hager er dermed at det å iscenesette sine grønne fingre har begynt å gi uttelling i sosiale sammenhenger. Grønn kapital er den nye kulturelle kapitalen.

Nylig kunne man for eksempel lese om Gaia:agenda, et såkalt bærekraftig nettverk, som markedsfører økologisk og kortreist matproduksjon og -forbruk. De tror ikke regjeringen vil nå målet om at 15 prosent av norsk matproduksjon og -forbruk skal være økologisk innen 2020, så for å bøte på regjeringens manglende satsing har de satt i gang prosjektet Majobo – Mat og jord, der du bor. Både barn og voksne oppfordres her til å være med på «et realt grønt løft». Prosjektets mål er å skape tusen økologiske hager i løpet av 2012. Slik vil Majobo vise regjeringen folkets vilje og dermed oppfordre til innsats fra myndighetenes side.»

28/10/2012 AFTENPOSTEN /OSLOBY

«VIL BYGGE EGET SENTER FOR BØNDER I BYEN»

bybønder bogstad 001

«Men å dra inn entusiastene for urbant landbruk i Gaia Agenda/MAJOBO, er noe både Elvestuen og MDG synes er en god idé.»

13/9/2012 NRK ØSTLANDSSENDINGEN

«BARNESKULEELEVAR FEKK GRØNE FINGRAR»

VAHL SKOLES PLANTEKLUBB

Borna frå Vahl skole på Grønland har i sommar vore med på å gjere eit av dei gråaste områda i Oslo sentrum grønt og frodig. (Hør radiolink nederst i linken).

5/8/2012 AFTENPOSTEN AFTENUTGAVE

«STIKK FINGEREN I JORDEN»

aftenposten marianne ankerløkka

Utenfor Norsk Design. og Arkitektursenter – DogA har det dukket opp en liten parsellhage. Den er en av flere utstillingsvinduer som skal glede og inspirere folk til å tenke grønt i hverdagen, og få fart på jungeltelegrafen for å spre det grønne budskapet til prosjektet MAJOBO (Mat og jord, der du bor).

– Vi vil vekke folk og bokstavelig talt få dem til å stikke fingeren i jorden, sier Marianne Leisner, sivilagronom og en del av Gaia Agenda, et nettverk av fagfolk, organisasjoner og privatpersoner som vil gjøre verden bærekraftig.

JUNI 2012 REN MAT

«BUGNENDE HAGER I BYEN»

REN MAT pose på døren

«– Å dyrke mat er en livgivende prosess, men det er blitt fremmedgjort for oss. Mange vet ikke lenger hvor maten de spiser kommer fra, mener Marianne Leisner. Sammen med Maiken McCormick og Ragna Ribe Jørgensen står hun bak prosjektet Majobo; mat og jord der du bor. De vil koble hageprosjekter fra hele landet, fra by og bygd, potter og parseller til et eneste stort nettverk. – Vi skal dyrke frem en fest og inspirere hverandre! sier hun. Når Marianne forteller om prosjektet gnistrer øynene av iver og entusiasme. 

Majobo er et treårig prosjekt som skal bidra til debatt og økt bevissthet rundt økologi og lokalprodusert mat. Målet er å skape et nettverk av minst tusen hager. De tre initiativtagerne har til nå jobbet helt frivillig. Folk søker seg til Majobos nettverk, vår tids “hageselskap”. Ved Akerselva anlegges en kjøkkenhage i samarbeid med Oslo kommune som skal pleies av barnehagebarn i området. Mobile kjøkkenhager; sykkelkurver og tilhengere vil trille i gatene gjennom sommeren. Bofellesskap og kontorfellesskap har meldt seg på, og i Fredrikstad planlegger kunstforeningen en kollektiv kjøkkenhageutstilling i sentrum av byen. I Norge en det nesten 1, 7 millioner dekar med hager. Og flere skal det bli!»

21/5/2012 NRK ØSTAFJELLS

«MAJOBO – EN GRASROTBEVEGELSE FOR DET ØKOLOGISKE LANDBRUKET»

GUNN MARIT CHRISTENSON

«Majobo-prosjektet (mat og jord der du bor) er et nasjonalt løft for erfarne og uerfarne kjøkkenhage-helter. Målet er å øke bevisstheten om kortreist og økologisk mat, og å inspirere til dyrking av økologisk mat i byene. 

– Vi vil vise myndigheter at vi er mange som ønsker å bidra til å skape bærekraftige omgivelser. Vi har satt oss et mål om å nå 1000 registrerte Majobo-hager i løpet av 2012.

Allerede har de registrert et par hundre Majobo-prosjekter. Det eneste kriteriet de har satt er at man må følge er de økologiske prinsippene. Man kan ikke bruke kunstgjødsel eller syntetiske plantevernmidler i et Majobo-prosjekt. Ellers er det åpent for alle.»