JULEKALENDER 2012

Førjulstid og MAJOBO-inspirasjon fra nært og fjernt

Vi har plukket ut inspirerende historier om mat og jord, der du bor, fra den store internettet. Fra 1. desember til 24. desember kom det daglige dråper med inspirasjon via facebook-siden vår. Her er alle samlet på ett sted.

1. DESEMBER

1

I dag tar vi dere med til BROOKLYN GRANGE, en enorm hage på taket av et kontorbygg i New York (du kan se konturene av Manhattan skyline i bakgrunnen). Les mer på http://www.brooklyngrangefarm.com/ eller se denne lille filmsnutten http://vimeo.com/40399899

2. DESEMBER

2

Mye mat vokser allerede rundt oss. I London har en gruppe som heter INVISIBLE FOOD i en årrekke holdt kurs i «wild foraging»; det å høste det som naturen allerede byr på, -også midt i byen. Se mer her:http://www.youtube.com/watch?v=6oxjIGdGpzA og les mer her: http://lambethbandofsolidarity.wordpress.com/

3. DESEMBER

3

Bli med til et MAJOBO pepperkakehus, EETHUIS i Nederland, en installasjon hvor vegger og tak er dekket av spiselige blomster, grønnsaker og urter http://www.architecturenewsplus.com/projects/1644

4. DESEMBER

4

Ikke plass til kjøkkenhage på hytta sier du? Da kan du jo anlegge en flytende kjøkkenhage, slik som denne spenstige canadiske kreasjonen! Les mer her: http://www.duaneburnett.com/1721/floating-vegetable-garden-grows-on-lake

5. DESEMBER

5

TurnTable, Helsinki. For et par år siden tok tre ungdommer i Helsinki (illegalt) over en nedlagt jernbanesentral, og begynte med urban dyrking. I dag støtter kommunen tiltaket, og de har åpnet opp det hjemmesnekra drivhuset for allmennheten. Et par dager i uka åpner TurnTable restaurant med hjemmedyrkede ingredienser.
Les mer: http://popupcity.net/2012/05/design-in-helsinki-turn-table-an-urban-farm-and-restaurant-in-the-middle-of-the-city/

6. DESEMBER

6

Barrinar startet som en studentgruppe i Barcelona. I studietiden fikk de gjennomslag for at kafeteriaen på campus skulle ha kortreist , sesongbasert og økologisk mat på menyen, og dette er nå et krav for drift. Etter at studiene var ferdige, og midt i finanskrisen i Spania har de startet en sunn, kortreist, sesongbasert og økologisk cateringbedrift. Informasjon og kunnskapsspredning er en del av cateringtjenestene, for å oppfordre folk til å se sammenhengen mellom mat og milø. Barrinar er med å styrke bånd mellom forbruker og matprodusent, øke interessen i sesongbasert matlaging og skape stolthet for lokale matvarer og lokal mattradisjon.

7. DESEMBER

7

Nå er rapporten «Skolehager i Oslo og Akershus, status og utfordringer» fra fylkesmannen i oslo og Akershus kommet. Den er skrevet av Linda Jolly og Marianne Leisner (MAJOBO). Den viser hvordan Skolehagene kan bli en arena for levende læring. Den viser utfordringer og muligheter som skolehager i drift gir til barn og ungdom. Last ned herligheten her:http://www.scribd.com/doc/115818266/Skolehagerapporten-2012

8. DESEMBER

8

Sjekk dette fantastiske grønne leskuret i Eindhoven i Nederland, i slike omgivelser blir det jo bare forfriskende å vente noen minutter på bussen! Riktignok ser det ikke ut som spiselige grønne vekster, men det er vel ingen hindring for at noen kreative sjeler med grønne fingre i Norge kan få til et ekte MAJOBO busskur! Les mer, og se flere bilder her:http://inhabitat.com/wvttk-architects-living-bus-shelter-in-eindhoven-is-overflowing-with-plants/wvttk-architects-eindhoven-green-bus-stop-2/?extend=1

9. DESEMBER

9

Noen har lyst på en hageflekk å dyrke på men har ikke tilgang. Andre har hageflekken, men ikke tid eller lyst til å gjøre noe med den. Sharing backyards er en enkel tjeneste som kobler de som ønsker en hageflekk, med de som har en hageflekk til overs. Les mer på http://www.sharingbackyards.com/ og se gjerne filmsnutten på linken også. Skal vi få til noe liknende her i Norge også?

10. DESEMBER

10

Det tok ikke lang tid fra Obamafamilien flyttet inn i det Hvite Hus før de anla en økologisk kjøkkenhage. Der deltar skoler fra nabolaget i driften, og urter og grønnsaker fra kjøkkenhagen havner ofte på middagsbordet i det Hvite Hus, både hos Barrack og Michelles familiemiddager og på mer formelle statsmiddager. Michelle Obama bruker kjøkkenhagen aktivt i sitt politiske arbeide for å jobbe for at alle amerikanere skal ha tilgang på sunn mat, og har også nylig utkitt en koke/inspirasjonsbok om kjøkkenhagen. Får vi snart se Mette-Marit gjøre noe lignende i Slottsparken?
Se mer her http://www.youtube.com/watch?v=WLbQRDOF0xk og her http://www.youtube.com/watch?v=aVpEr3kfWjc og les om boka her: http://www.huffingtonpost.com/2012/05/29/michelle-obama-cookbook_n_1552235.html

11. DESEMBER

11

Fra trist tom parkeringsplass til frodig frukthage! Union Street Urban Orchard var et midlertidig arkitekturprosjekt i London som skapte en møteplass i nabolaget. Naboer bidro selv med planter, hagen var i konstant utvikling hele sommeren, uønska planter kom sammen og ble en hage! Etter endt prosjekt ble plantene plantet rundt i borettslag og bakgårder i nabolaget. Les mer her:http://www.unionstreetorchard.org.uk/ og sjekk denne filmsnutten: http://www.youtube.com/watch?v=iOR5iSjlikc

12. DESEMBER

12

Yallatrappan er et sosialt foretak i Rosengård-bydelen i Malmø. «Från utanförskap till delaktighet – det arbetsintegrerande sociala företagandet som framgångsmodell». Her brukes dyrking og matlaging som verktøy for klimasmart integrering, -og det funker! Les mer:http://www.odlaistan.nu/en/yallatrappan-2/ og hør presentasjon på http://vimeo.com/42031044. Prosjektet er også del av en kommunal satsning på klimasmart mat i det offentlige: http://www.malmo.se/Medborgare/Miljo–hallbarhet/Miljoarbetet-i-Malmo-stad/Hallbar-stadsutveckling/Hallbara-Rosengard/KlimatSMART-matcentrum.html

13. DESEMBER

13

Fra Opera i Oslo til kuer på et tak i Paris! Snøhetta Arkitektkontor jobber med et gigaprosjekt som kalles Europa City. Det 80 hektar store taket, som ligger halvveis mellom Charles de Gaulle flyplassen og sentrum i Paris, skal ha et enormt landbruks- og friluftslivsområdet på taket. Der blir det dyrka mark, melkekuer, sauer, og alt blir åpent for allmennheten. Takhage XXL, med andre ord. http://www.arkitektnytt.no/fransk-gigantprosjekt-pa-norsk-tegnebord

14. DESEMBER

14

TRUCK FARM er historien om en mann som ville ha hage men som ikke hadde noe sted å dyrke, før han fant ut at han skulle dyrke på lasteplanet til den gamle pick-up’en sin. Hagen skapte mye nysgjerrighet og engasjement omkring dyrking i byen; mye på samme måte som Oslo-prosjektet Tilhengerhagenhttps://www.facebook.com/media/set/set=a.374683419250865.110858.191121680940374&type=3 gjorde i sommer.

Se www.truckfarm.org for inspirerende bakgrunnsinfo om prosjektet, se denne TEDx presentasjonenhttp://www.youtube.com/watch?v=SILgusiZ1QI og den 8 episoders lange dokumentaren som ligger på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=YGGUfYFdFrc

15. DESEMBER

15

I resirkulerte industrisekker har finske miljøaktivister fra organisasjonen DODO skapt en midlertidig hage på et havneområde i Helsinki mens det er under utbygging. Se fler bilder her: https://picasaweb.google.com/113098697180498828064/Viljelykuvia2010#

16. DESEMBER

16

I 18. etasje i luksushotellet Fairmot Royal York Hotell i Toronto, Canada, har det vært en 370m2 kjøkkenhage i 15 år. Royal York var det første hotellet i kjeden som dyrket selv, men nå er det over ca 30 hoteller i kjeden som dyrker og /eller driver birøkt på taket. Hotellets kjøkkenpersonale trenger bare gå opp på taket for å høste økologiske urter og grønnsaker. 6 bikuber produserer nesten 400 kilo honning i året, i en solfylt krok står det tilogmed egne vinranker. Eierne av hotellet trekker frem at denne ultrakortreiste maten er bra for miljøet og for driften, -kundene setter pris på kortreist og sesongbasert mat. Bruken av selvdyrkede grønnsaker lærer også kjøkkenpersonalet utrolig mye om ressurs-, miljø- og smaksfordeler ved å dyrke selv.http://www.fairmont.com/promotions/fairmontherbgardens/ forteller om alle takhagene Fairmont drifter, og her får du se mer av hagen:http://www.youtube.com/watch?v=Y6ov-bxx2sc . Dette må da være midt i blinken for Stordalens Choice hoteller?

17. DESEMBER

17

Over hele Paris ligger det slike små nabolagshager. De får bruke tomme kommunale tomter mot at de er åpne for allmennheten et par dager i uka, arrangerer minst ett større arrangement i året og at dyrkingen er økologisk. I denne hagen, Jardin Nomade, er det lang venteliste for å få en av de bittesmå, 1x1m parsellene. Les mer: http://www.urbangardensweb.com/2009/10/04/paris-community-gardens-cultivate-biodiversity-and-social-connection/ og http://www.sustainable-everyday.net/EMUDE/?p=74

18. DESEMBER

18

18. desember blir vi kjent med en 8 etasjer høy park i Barcelona. Den er bygd opp med intrikate trappesystemer så gartnere kan komme til innenfra. Det bor ti slags fugler i denne vertikale parken, og et ukjent antall insekter, firfisler og tilogmed flaggermus; veggen er en egen biotop. De kaller det ikke arkitektur men ‘vegitecture’. Bli med inn i strukturen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1oC_ghwmBV4 og les mer og se flere bilder på http://inhabitat.com/freestanding-green-side-wall-is-a-new-form-of-vegitecture-in-barcelona/green-side-wall-capella-garcia-arquitectura-7/?extend=1

19. DESEMBER

19

Bak Sol Food Mobile Farm står 4 unge idealister fra North Carolina. Først brukte de et halvt år på å bygge om en gammel skolebuss til å bli en mobil skolehage, komplett med grønt tak (og regnvannstanker til vanning), et drivhus, solcellepaneler og oppholdsrom, – og hele herligheten kjører på brukt frityrolje. Siden juni har bussen reist land og strand rundt i USA og besøkt skoler og lært barn og voksne om dyrking og kompostering. De har dratt i gang utallige dyrkingsprosjekter på alle stedene de har stoppet, og spredd masse grønn feelgoodstemning. Les mer på hjemmesidene dereshttp://www.solfoodmobilefarm.org/ og se presentasjonsfilmen ders på http://www.youtube.com/watch?v=vrsChqpT8-E

20. DESEMBER

20

Guerilla Grafters poder fruktbærende kvister over på prydtrær i San Francisco. Hvert nye frukttre har sin egen beskytter, som ser til podingen og høster evt overskuddsfrukt (så kommunens eventuelle innsigelser om at frukttrær tiltrekker seg skadedyr, blir gjort til skamme). Sånn har initiativtagerne tenk å gjøre byene mer og mer spiselige! Les www.guerillagrafters.org og se en filmsnutt påhttp://www.youtube.com/watch?v=0osO1_FR_24

21. DESEMBER

21

Ved Amager Fælled Skole i København har man anlagt en skolehage midt i skolegården, komplett med drivhus, høybed, vegghengt hage og bikuber. En inspirasjon for norske skolegårder også? Les mer i bloggen deres:http://www.byskolehaven.dk/ og fra åpningsfestenhttp://dinby.dk/amager-bladet/eleverne-spiser-skolegaarden

22. DESEMBER

22

Depave er en organisasjon som jobber med å rive opp asfalt og betong og lage hager i steden. Det gir plass til mer dyrking, og er med å gjøre byene forberedte på et våtere klima. Store regnmengder kombinert med ugjennomtrengelige overflater legger nemlig mye press på kommale avløpssystemer når det regner. Å erstatte asfalt og betong med jord og hager sparer derfor kommunene for store investeringer. Dessuten skaper det nabolagsmøteplasser, sjekk denne fine filmen om en rive-opp-asfalten dugnad i Portland, Oregon:http://www.youtube.com/watch?v=C-Ru30NtgPw&feature=youtube_gdata_player

23. DESEMBER

23

«Incredible Edible Todmorden» er et initiativ som har endret denne lille byen fra en flekk på kartet til en grønn turistattraksjon. I Todmorden dyrkes det utenfor politistasjonen, sykehuset på gravlunden og andre steder der folk ferdes. På siste ventedag før julaften anbefaler vi å nyte Pam Warhurst TED talkhttp://www.ted.com/talks/pam_warhurst_how_we_can_eat_our_landscapes.html

Pam´s entusiasme smitter:
«This is a movement for everyone, if you eat, your in!»

24. DESEMBER

24

«Green Bronx Machine» er et glitrende eksempel på grønt og sosialt entreprenørskap. Som en skinnende inspirerende stjerne synes vi denne fortjener årets tronplass. Vi blir aldri lei av å høre på Stephen Ritz fortelle om hvordan ungdommer har økt sitt nærvær på skolen gjennom å få ta del i dyrking, videreforedling og salg av grønnsaker.
http://greenbronxmachine.com/?p=32

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s