HAGETOPI – om kollektiv og grønn bydelsaktivisme
Vi inviterer til debatt, og vil fokusere på forskjellige temaer som omhandler kollektive hager; grønn bydelsaktivisme, påvirking, det kollektive sosiale i det offentlige rom, kanalisering av positivt miljøengasjement, idealisme og klasseløse aktivitetstilbud.
I Norge oppsto den første kolonihagen i Kristiania (Oslo) i 1907 da kommunen la ut parsellområder på byens gamle søppelfylling på Rodeløkka. Interessenter søkte kommunen om å få leie parsell, og tildelingen skjedde etter en sosial profil. Hagene var først og fremst ment for barnefamilier i boligblokker og byleiligheter som rekreasjon, sted for å dyrke egen mat og et fristed. I Oslo er det ca. 1600 kolonihager/parseller, mens det i Danmark er 61.000. London, Stockholm og andre storbyer i Europa kan vise til en adskillig større antall parseller enn Oslo.
I Herligheten har 100 husholdninger i bydel Gamle Oslo parsell. Herligheten er et åpent, såkalt temporært byrom, som drives av frivillige parsellanter på initiativ av ildsjeler og Bjørvika Utvikling.
Vi diskuterer spørsmål som:
– Hvorfor trenger vi kollektive, sosiale arenaer i det offentlige rom?
– Hvorfor er det viktig å se ting gro?
– Hvorfor trenger vi urban dyrking?
Det vil bli rom for frisk meningsutveksling og spennende diskusjoner.
I panelet:
HELENE GALLIS er utdannet innen kommunikasjon og bærekraftig utvikling, og har bred erfaring fra både nasjonalt og internasjonalt arbeid innen miljø. Hun er også daglig leder i «MAJOBO mat og jord, der du bor», og sitter i byutviklingskomiteen i Bydel Gamle Oslo for Miljøpartiet De Grønne. Hun jobber med små og store grasrotprosjekter, særlig i bydel Gamle Oslo.
TORE FALLER har siden 1993 vært skolehagerektor for alle skolehagene i Oslo, og har gjort en enorm innsats for skolehagene i byen. Han holder til daglig til på Geitmyra skolehage i Oslo.
ELIN VOLDER RUTLE er klimapolitisk talsperson i Rødt, utdanna landbruksøkolog og jobber som gruppesekretær for Rødt i Oslo bystyre.
LEO RYGNESTAD sitter i nettmagasinet Bytopias redaksjon. http://www.bytopia.no
LINDA JOLLYer professor på Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitetet, hvor hun bla. underviser om økologiske skolehager og bærekraftig undervisning. Hun har bred erfaring med hagerelatert arbeid, særlig knyttet opp mot skolehager og pedagogikk.
Ordstyrer: Annikken Rustad Jøssund fra Herligheten.
Hvor? Cafèteateret på Grønland, Hollendergata 8. http://www.nordicblacktheatre.no/
Når? Mandag 11. august kl. 18.30
Arrangører: Herligheten og Majobo
Facebook event: https://www.facebook.com/events/770082749681902/